Open debat

360 Magazine

| Amsterdam | 01 september 2020

Het gaat er niet om wát iemand denkt, maar hóé hij of zij denkt. Het is een uitspraak van de Brits-Amerikaanse criticus Christopher Hitchens en komt overeen met bijvoorbeeld het belang dat in de wiskunde gehecht wordt aan de ‘weg ernaartoe’.

Niet per se aan het juiste antwoord. Daar zit een zekere logica in. We zijn eraan gewend geraakt een standpunt te verdedigen, zonder dat we inzicht verschaffen in hoe dat tot stand is gekomen. In die fase, waarin er nog ruimte is om tijdens een discussie of debat een idee uit te werken zonder te weten waar het toe zal leiden, kunnen de mooiste nieuwe waarheden gevonden worden. Terwijl zekerheid de kracht van de twijfel wegneemt, en de strijd om onverenigbare idealen met elkaar te verzoenen niet meer gevoerd wordt. Die is namelijk al beslist. En krijg die hakken maar eens uit het zand.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid