Ophef om ijsberenhotel in China | Duitsers massaal naar Mallorca

© Beijing Tour

360 Magazine

| Amsterdam | 22 maart 2021

Range van Tom Cruise te koop

Acteur en Scientology-aanhanger Tom Cruise heeft zijn ranch in Colorado in de etalage gezet voor 33 miljoen euro, meldt The Age. De ranch bestaat uit een vier slaapkamers tellend hoofdgebouw van 924 vierkante meter en een gastenverblijf met drie slaapkamers en staat op 130 hectare grond. De acteur liet het buitenverblijf bouwen in 1994.


Zuid-Korea bang voor vierde golf

Zuid-Korea heeft voor het komende lenteseizoen maatregelen aangekondigd om het aantal coronabesmettingen te beteugelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, geciteerd door The Korea Herald, is er een maand na versoepeling van maatregelen sprake van een nieuwe besmettingsgolf, vooral in en rond hoofdstad Seoul waar zo’n 75 procent van de nieuwe gevallen werd vastgesteld.

De afgelopen week telde Zuid-Korea ruim vierhonderd besmettingen per dag en dat betekent automatisch dat de op een na strengste covid-19-regelgeving in werking treedt. Voor bestemmingen die in de lente veel mensen trekken, zoals pretparken, winkelcentra en rommelmarkten gaan extra regels gelden. ‘De regering wil voor juli 12 miljoen mensen vaccineren’, aldus de woordvoerder, ‘maar om dat doel te bereiken, moeten we voorkomen dat er een vierde grote golf van infecties onze kant op komt.’

Korea komt hiermee terug op eerdere plannen om het land verder open te stellen om de economie te beschermen. Vorige week nog was het voornemen om regels voor bruiloften, verjaardagen en familiebijeenkomsten te versoepelen.


Geboortecijfers dalen in Italië

Voorlopige geboortecijfers in Italië, ooit een van de meest kindvriendelijke landen van Europa, laten een dramatische daling zien. In december 2020 registreerden vijftien Italiaanse steden een daling van 21,6 procent in de vruchtbaarheidscijfers vergeleken met 2019. Volgens deze cijfers van het Italiaanse statistiekbureau ISTA heeft Italië daarmee het laagste geboortecijfer van alle Europese landen. Het aantal huwelijken is afgelopen jaar gehalveerd, schrijft Deutsche Welle

Koppels zouden momenteel niet zozeer een gezin beginnen vanwege wederzijdse aantrekkingskracht, maar op basis van economische factoren

Volgens socioloog Giulia Rivellini van de Katholieke Universiteit van Milaan, zorgen coronabeperkingen ervoor dat stellen meer tijd nemen voor hun overwegingen en dat ze meer financiële problemen hebben. Daarom zouden koppels momenteel niet zozeer een gezin beginnen vanwege wederzijdse aantrekkingskracht, maar op basis van economische factoren.

Deze ontwikkeling begon overigens al voor de pandemie. ‘Ik denk dat Italiaanse stellen kijken naar wat economisch rationeel is, in plaats van emotionele beslissingen te nemen’, aldus Rivellini. ‘Ze maken zich zorgen of ze een kind kunnen opvoeden en kunnen bieden wat het nodig heeft.’


China evacueert uit Myanmar

China heeft zijn staatsbedrijven opgedragen om niet-essentieel personeel te evacueren uit Myanmar. Het evacuatiebevel uit Beijing kwam kort nadat afgelopen weekeinde 32 door China geleide fabrieken in de commerciële hoofdstad Yangon waren aangevallen door gewapende bendes. Verschillende bedrijven werden in brand gestoken, hetgeen resulteerde in ruim 30 miljoen euro aan schade. Volgens berichten in de Chinese media raakten twee Chinese arbeiders gewond bij de aanvallen.

Een medewerker van een staatsbouwbedrijf dat aan een infrastructuurproject in Myanmar werkt, bevestigde dat hij de instructies had ontvangen van Sasac, een administratief orgaan dat toezicht houdt op Chinese staatsbedrijven, aldus South China Morning Post.

‘In feite zijn bijna alle projecten hier al gestopt. Ik denk dat de meesten van ons naar huis zullen gaan omdat er momenteel niet veel kan worden gedaan.’ Sasac heeft achterblijvers in Myanmar opgedragen om noodoefeningen te houden en ervoor te zorgen dat er voldoende voertuigen, brandstof, voedsel en andere benodigdheden zijn voor een eventuele evacuatie.


Ophef om ijsberenhotel

De opening van een nieuw hotel in Harbin, in het noordoosten van China, heeft tot verontwaardiging geleid bij organisaties voor dierenwelzijn. Het hotel is onderdeel van Harbin Polarland en telt 21 kamers die permanent uitzicht bieden op een ijsberenverblijf. ‘IJsberen horen thuis in het noordpoolgebied, niet in dierentuinen of glazen bakken en zeker niet in hotels’, vindt Jason Baker van de Aziatische tak van dierenrechtenorganisatie PETA, meldt EcoWatch

‘Of je nu eet, speelt of slaapt, ijsberen houden je gezelschap’

Een woordvoerder van Harbin Polarland zegt dat het binnenverblijf slechts een deel is van het leefgebied van de beren en dat er voldoende buitenruimte is met gepaste temperatuur en luchtkwaliteit. Het hotel prijst de mogelijkheid aan om 24 uur per dag toegang te hebben tot de beren. ‘Of je nu eet, speelt of slaapt, ijsberen houden je gezelschap’, aldus Harbin Polarland op WeChat. De kamerprijzen van het hotel variëren van 240 tot 300 euro per nacht en volgens de woordvoerder is de belangstelling ‘erg groot’.


Duitsers massaal naar Mallorca

Duitsland heeft onder meer Mallorca van de lijst met coronarisicogebieden geschrapt. Duitsers kunnen dus in principe weer op reis naar hun favoriete eiland, zonder quarantaine en zonder verplichte test bij terugkomst. Alleen bij binnenkomst in Spanje moet een negatieve test worden overlegd. Het aantal boekingen ontplofte onmiddellijk en Eurowings heeft rond Pasen driehonderd extra vluchten naar de Balearen ingepland, volgens Freie Presse

‘Het ontbreken van een reiswaarschuwing is geen uitnodiging om te reizen’, sputterde een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen. En ook Spanje, waar strenge regels gelden, is boos. ‘Paasvakantie op Mallorca: Duitsers ja, Spanjaarden, nee’, kopte een Spaanse krant.


Eerwraak in Egypte

In Egypte is een vrouwelijke arts van haar balkon op de zesde verdieping geduwd en overleden nadat een mannelijke collega haar had bezocht. Volgens lokale media stormden haar huisbaas, een portier en een buurman woedend het huis van de vrouw binnen, waarna ze is geduwd of gevallen, schrijft Middle East Monitor.

Egyptische vrouwenrechtenactivisten spreken van eerwraak, voortkomend uit onderdrukkende sociale normen die voorschrijven dat een vrouw niet alleen mag zijn met een man die geen familie van haar is.

De Egyptische autoriteiten hebben de afgelopen maanden olie op het vuur gegooid door influencers actief op sociale media te arresteren op beschuldiging van ‘losbandigheid’ en ‘schending van gezinswaarden’.

Recent verschenen