Oprollen die Ierse grens

Openingsbeeld: Een verlaten douanepost aan de kant van de Ierse Republiek in Pettigo. – © Andrew Testa / HH

London Review of Books

| Londen | Susan McKay | 28 april 2017

De Brexit is in de ogen van veel unionisten een manier om de geleidelijke vervaging van de grens, de sluipende hereniging van Ierland, te dwarsbomen. Van bewoners van het grensdorp Pettigo – in 1921 doormidden gehakt – mag de wrede markering worden opgerold als het snoer van een grasmaaier.

Keuze uit het archief

Het conflict over Noord-Ierland staat op het punt te ontsporen. Volgens Britse media zal de regering van Boris Johnson volgende week wetgeving introduceren waarmee deze eenzijdig de grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het VK buiten werking kan stellen. Deze mooie reportage uit 2017, toen de onderhandelingen nog volop bezig waren, belicht het verhaal vanuit Iers perspectief, en in het bijzonder dat van de unionisten. Als een boer wordt gevraagd of het lastig is om op de grens te wonen, antwoordt de man: ‘Laat ik het zo zeggen: van mij mag je hem meenemen.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid