Oud-hotelmanager Rwanda aangeklaagd

The Continent

| Johannesburg | Simon Allison | 30 september 2020

Paul Rusesabagina werd door Hollywood gevierd omdat hij meer dan duizend Tutsi’s had gered tijdens de genocide in 1994, maar onlangs werd hij in Rwanda gearresteerd wegens terrorisme. ‘De ijzingwekkende boodschap aan tegenstanders van het regime is kraakhelder: kritiek wordt niet getolereerd.’

Of je het nu leuk vindt of niet: Hollywood heeft de macht om voor de rest van de wereld het beeld van de Afrikaanse landen te bepalen. Voor oudere generaties was het continent synoniem met de koloniale clichés die in Zulu of Out of Africa werden neergezet. De recentere speelfilm The Last King of Scotland – over de Oegandese dictator Idi Amin, vanuit het perspectief van een witte arts – versterkt alle negatieve stereotypen over Afrikaanse machthebbers, en Madagascar wekt de indruk dat er alleen maar dieren op dit eiland rondlopen. Hotel Rwanda was andere koek. De film toont de Rwandese genocide in al zijn gruwelijkheid en de hoofdpersoon is een Afrikaan (hoewel gespeeld door een Afro-Amerikaan). Don Cheadle vertolkt de rol van Rusesabagina, de waarnemend manager van het sjieke Hôtel des Mille Collines in Kigali.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid