Overstromingen Sydney: 50.000 mensen opgeroepen te evacueren

© Jeremy Piper / Australia and New Zealand Out / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 05 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Minstens zes doden bij schietpartij tijdens 4 juli-parade in voorstad van Chicago

» Soedanese generaal Al-Burhan zegt dat leger zich terugtrekt uit regering

Stortbuien zorgen voor grote overlast in Sydney

Ongeveer vijftigduizend mensen zijn opgeroepen hun huizen te verlaten, nu de grootste stad van Australië voor de derde keer dit jaar wordt getroffen door overstromingen, bericht BBC. De Australische overheid heeft de situatie tot natuurramp uitgeroepen. Wegen zijn afgesneden, sommige huizen staan onder water en duizenden mensen zitten zonder stroom.

Grootschalige overstromingen in heel Australië hebben dit jaar al aan meer dan twintig mensen het leven gekost, velen in New South Wales (NSW), de deelstaat waarin Sydney zich bevindt. Voor de huidige noodsituatie zijn in de hele metropoolregio van Sydney meer dan honderd evacuatiebevelen uitgevaardigd.

‘De noodtoestand is nog lang niet voorbij’

In sommige gebieden van NSW is in vier dagen 800 millimeter regen gevallen, aldus het Australisch meteorologisch instituut. Hoewel verwacht wordt dat de stortbuiten in Sydney dinsdag zullen afnemen, worden er ook stormwinden voorspeld die het risico met zich meebrengen dat bomen en elektriciteitskabels omvallen. ‘De noodtoestand is nog lang niet voorbij,’ zei Stephanie Cooke, minister van Hulpdiensten van NSW.

Lees ook:

Recent verschenen