Paaien met donaties, investeringen en beloften

The New York Times

| New York | 18 februari 2019

Huawei, de grootste telecomfabrikant ter wereld, die ervan wordt beschuldigd zich te lenen voor spionage door de Chinese overheid, probeert al vijftien jaar bij Europese overheden in het gevlij te komen met een uitgekiende lobby, beloften van nieuwe banen en investeringen in onderzoek.

Wie bij Huawei gaat werken, krijgt boeken uitgedeeld over wat het bedrijf allemaal heeft bereikt. Over het succes van de Chinese telecomgigant in Europa bijvoorbeeld. Zo is er een hoofdstuk gewijd aan alles wat Huawei’s werknemers hebben gedaan om Europese telecombedrijven als klant binnen te slepen en ze apparatuur te verkopen die nu de ruggengraat van de mobiele netwerken vormt. Wat in die boeken nauwelijks wordt belicht, is de subtiele wijze waarop het bedrijf de afgelopen vijftien jaar ook heeft getracht bij Europese overheden in het gevlij te komen met een uitgekiende lobby, beloften van nieuwe banen en investeringen in onderzoek.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid