Palestijnse inwoners Jeruzalem moesten zelf hun huizen afbreken

Daraj

| Beiroet | 08 juli 2020

Israël is drukdoende met het verdrijven van Palestijnse inwoners uit Oost-Jeruzalem. Het stadsdeel werd tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 geannexeerd en is sindsdien inzet van een langzame machtsovername. Alle huizen die zonder vergunning zijn gebouwd, moeten door de bewoners zelf worden afgebroken. Maar zo’n vergunning krijgen Palestijnen vrijwel nooit.

Met pijn in zijn hart en verkrampte handen heeft Saleh Al-Shobaki, een Palestijnse inwoner van Oost-Jeruzalem, de muren van zijn eigen woning met eenvoudig handgereedschap afgebroken. Een besluit van de gemeentelijke Israëlische bezettingsmacht dwong hem hiertoe. Als hij Israëlische bulldozers het werk had laten doen, zou hij voor de sloopkosten hebben moeten opdraaien. Zijn huis moest er hoe dan ook aan geloven, omdat hij geen bouwvergunning bezat. Maar zo’n vergunning krijgen Palestijnse inwoners van Jeruzalem sowieso mondjesmaat, waardoor de Palestijnen langzaam worden verdreven uit het oostelijke, nog niet officieel geannexeerde deel van Al-Qoeds – de Arabische naam voor Jeruzalem.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid