Parkland-schutter veroordeeld tot levenslang

© Alex Radelich / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 03 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Stijging temperaturen vooral hard in Europa

» Ethiopië en rebellen Tigray sluiten bestand

Nikolas Cruz bracht in 2018 zeventien mensen om in Parkland

Nikolas Cruz, die in 2018 zeventien mensen op een school in Parkland in Florida doodschoot, is veroordeeld tot levenslang. Persbureau Reuters meldt dat de rechter heeft geoordeeld dat Cruz geen kans krijgt op vervroegde vrijlating. Het Openbaar Ministerie had voor de doodstraf gepleit.

De rechter noemde het alcoholisme van de moeder van Cruz tijdens de zwangerschap een verzachte omstandigheid, waardoor de straf lager uitviel. De 24-jarige Amerikaan had eerder al schuld bekend in de zaak. De nabestaanden van de slachtoffers van Cruz zouden de beslissing van de rechter bekritiseerd hebben, zij hoopten op de doodstraf. In een eerder stadium hadden zij een schadevergoeding van 130 miljoen dollar gekregen na een schikking met de overheid.

Cruz richtte in 2018 een bloedbad aan op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. Naast veertien schoolgenoten schoot hij drie medewerkers van de school dood. De schietpartij werd een van de dodelijkste schietpartijen op een school uit de Amerikaanse geschiedenis. Omdat Cruz op zeer jonge leeftijd aan een semiautomatisch wapen kon komen, kwam er een nationaal debat op gang over strengere wapenwetten en veiligheid op scholen.

Lees ook:

Recent verschenen