• 360 Magazine
  • Politiek
  • Paspoortprivilege

Paspoortprivilege

360 Magazine | Amsterdam | 21 maart 2019

Eerst kwam ze in haar eentje naar Nederland, hoewel ze liever op Spaans grondgebied was gebleven, maar daar viel geen droog brood te verdienen, een paar boterhammen misschien, nooit genoeg voor het hele gezin.

In de twintig jaar dat ze hier woont, heeft ze er al schoonmakend bij ons en anderen voor gezorgd dat haar man, haar zus, haar nicht en haar drie zoons konden overkomen. En dat niet alleen, iedereen heeft inmiddels een (Spaans) paspoort. Wat in onze families een vanzelfsprekendheid is, heeft voor haar adembenemend veel voeten in de aarde. Alleen maar omdat zij toevallig in Colombia geboren is en wij toevallig hier. Dat op niks gebaseerde privilege komt misschien goed uit bij de douane, waar wij westerlingen met onze superieure paspoorten in vloeiende rijen doorstromen, maar is beschamend in vergelijking met de enorme moeite die zij jarenlang heeft moeten doen om dat felbegeerde document in bezit te kunnen krijgen. Om die langdurige beproeving van vernederende nederigheid te kunnen doorstaan, zijn allemaal eigenschappen nodig waarover maar weinig mensen beschikken. Zij heeft ze stuk voor stuk en zou daarom bij elke grens vorstelijk moeten worden onthaald.

Alleen maar omdat zij toevallig in Colombia geboren is en wij toevallig hier

De hiërarchie van toelating op basis van nationaliteit werd mij niet eerder zo pijnlijk duidelijk. Karrevrachten met documenten had ze nodig om door de poorten van de geprivilegieerden te mogen, notarieel bekrachtigde bankafschriften, bewijzen van voldoende inkomen, stapels formulieren met handtekeningen die precies overeenkomen, een gezondheidsverklaring, een bewijs van goed gedrag. Honderden euro’s, en dan nog werd ze met argusogen bekeken.

Volgens Vik Sohonie van Africa is a country is er eindelijk een straaltje licht gevallen op het onrecht dat bijna vier vijfde van de mensheid moet verdragen. Het wordt namelijk aangekaart. En dan heeft hij het voornamelijk over afgewezen visa van artiesten. Doet er niet toe, visum, paspoort, ID, staatsburgerschap, het machtsspel met het geprinte bestaansrecht is volgens hem een hardnekkig patroon dat de mobiliteit van vier vijfde van de mensheid bepaalt. Dat betekent helaas dat de kapitalistische pikorde vrij spel heeft en het inderdaad zo is dat westerse paspoorten aan de onbetwiste top staan. Met alle consequenties van dien. De Indiase schrijver Kanishk Tharoor heeft gelijk: de willekeurige privileges en beperkingen die voortvloeien uit nationaliteit zijn een vorm van 21e-eeuwse apartheid. En nu maar hopen dat hij ook 
gelijk heeft over de beperkte houdbaarheid van dit soort segregatie.

Auteur: Katrien Gottlieb
gottlieb@360international.nl

Dit artikel werd samengesteld door Katrien Gottlieb.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.