‘Patriottisme is een intellectuele misvatting’

The Point

| Jon Baskin | 02 september 2020

Vaderlandsliefde bestaat niet volgens George Kateb, een van de invloedrijkste denkers over individuele vrijheid en democratie in de Verenigde Staten. Over zijn stelling: ‘patriottisme is geen deugd’ sprak hij met John Baskin van het Amerikaanse literaire tijdschrift The Point.

George Kateb is emeritus hoogleraar politicologie aan Princeton University, waar hij vanaf 1987 de William Nelson Cromwell-leerstoel bekleedde. Hij is bekend om zijn boeken over individualisme, het politieke leven en de Amerikaanse democratie. Patriotism and Other Mistakes (2006), een bundel die onder meer een aantal essays bevat die in de nasleep van 9/11 zijn geschreven, bevat Katebs meest diepgravende behandeling tot nu toe van de fenomenen patriottisme en nationalisme als politiek, moreel en esthetisch concept.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid