Permanent in wording: thuis in Lagos met Chimamanda Ngozi Adichie

De schrijver woont nu al tien jaar af en aan in Lagos. In dit essay reflecteert ze op het leven in de grootste stad van Nigeria.

Lagos probeert je niet te behagen. De stad is wat ze is. Ik woon nu tien jaar parttime in Lagos en iedere keer als ik vanuit de VS terugkeer, hoor je me klagen. Het totale gebrek aan orde, het afmattende verkeer, de stroomstoringen. Maar wat ik er zo leuk aan vind, is dat niets in Lagos voor toeristen is gemaakt. Toerisme heeft zo z’n merites, maar het kan een stad – vooral een stad in ontwikkeling – in het keurslijf van een permanente vorm van dienstbaarheid dwingen: de gebreken worden met een buiging gepresenteerd en de inwoners veranderen hun grijze kanten in kleurrijke rekwisieten. In die zin heeft Lagos een zekere authenticiteit omdat ze zich niet mooier probeert voor te doen dan ze is. Of je haar wel of niet leuk vindt, laat de hoofdstad koud. Wat je in Lagos ziet, is wat Lagos werkelijk is.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid