Peruaanse president Pedro Castillo afgezet na chaotische dag

© Lucas Aguayo Araos / Anadolu Agency

360 Magazine

| Amsterdam | 08 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitse politie arresteert 25 mensen die een coup zouden hebben beraamd

» Netflix lanceert controversiële documentairereeks over Harry en Meghan

Castillo ontbond het parlement maar werd zelf afgezet

De Peruviaanse president Pedro Castillo is woensdag afgezet door het parlement, schrijft El Comercio. Vicepresident Dina Boluarte is beëdigd als de nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land. Boluarte is de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van Peru en de zesde president van het land sinds 2016.

Aan de afzetting gingen enkele chaotische uren vooraf. Wetende dat het parlement over zijn afzetting zou stemmen, besloot Castillo het parlement te ontbinden. Hij kondigde nieuwe parlementaire verkiezingen aan en zou in de tussentijd per decreet regeren. Ook kondigde hij een nieuwe grondwet, een reorganisatie van de rechterlijke macht en een avondklok aan.

Zijn aankondiging werd door tegenstanders én bondgenoten van Castillo gezien als een couppoging. Talloze ministers van Castillo dienden hun ontslag in en het leger zei de stap van Castillo niet te steunen. Na zijn afzetting verliet Castillo het presidentieel paleis, waarna hij werd aangehouden door de politie in Lima. In de hoofdstad vinden momenteel protesten plaats van zowel voor- als tegenstanders van de afgezette president.

Lees ook:

Recent verschenen