Poetin biedt excuses aan voor nazi-opmerkingen Sergej Lavrov

© KREMLIN.RU / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 10 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China: Meer dan 50 doden bij instorting woongebouw

» Geen Harry, Meghan en Andrew op balkon bij jubileum Elizabeth II

Lavrov beweerde dat Adolf Hitler van Joodse afkomst was

In een gesprek met premier Naftali Bennett heeft de Russische president Vladimir Poetin zich verontschuldigd voor een bewering van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, meldt Haaretz. Lavrov had gezegd dat Adolf Hitler van Joodse afkomst was.

Bennett aanvaardde Poetins verontschuldiging voor Lavrovs opmerkingen en bedankte hem voor het verduidelijken van de houding van de Russische president ten opzichte van het Joodse volk en de herinnering aan de Holocaust, zei Bennett in een verklaring.

‘Volgens mij had Hitler ook Joods bloed. Dat wil absoluut niets zeggen’

De diplomatieke ruzie begon toen Lavrov in een interview met de Italiaanse media zei dat het Joods-zijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de vermeende nazi-elementen van zijn land niet tenietdeed, aldus de krant. ‘Wat maakt het uit dat Zelensky Joods is?’ had Lavrov gezegd. ‘(…) Dat wil absoluut niets zeggen. Wijze Joden zeiden dat de meest fervente antisemieten meestal zelf Joods zijn.’

Veel Israëlische leiders, waaronder premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, veroordeelden de verklaring. Yair Lapid noemde de opmerking ‘onvergeeflijk en schandalig, en ook een verschrikkelijke historische misser’.

Lees ook:

Recent verschenen