Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie af. ‘We zijn in oorlog met het Westen’

© KREMLIN.RU / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 21 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» Venezuela: VN-experts stellen misdaden tegen de menselijkheid aan de kaak

» VS: 47 mensen aangeklaagd voor 250 miljoen dollar fraude met coronahulpgelden

Poetin: Oekraïne wil Russisch grondgebied aanvallen

Vladimir Poetin heeft woensdagochtend tijdens een televisietoespraak een ‘gedeeltelijke’ militaire mobilisatie in Rusland afgekondigd, bericht The Moscow Times. ‘De mobilisatiemaatregelen beginnen vandaag, 21 september,’ zei de Russische president. ‘Alleen reservisten zullen worden opgeroepen voor militaire dienst, in de eerste plaats zij die in de gelederen van de strijdkrachten hebben gediend,’ verklaarde Poetin in de vooraf opgenomen videotoespraak.

‘We doden, doden en doden, en de tijd is gekomen: we zijn in oorlog met het collectieve Westen’

Poetin rechtvaardigde het besluit door de felle gevechten te beschrijven om de Donbas-regio in Oost-Oekraïne en door te beweren dat het Westen Oekraïne onder druk zet om Russisch grondgebied aan te vallen. ‘In Washington, Londen en Brussel zetten ze Kyiv rechtstreeks onder druk om de militaire actie naar ons grondgebied te verplaatsen (…) ze praten over hoe alle beschikbare middelen moeten worden gebruikt om Rusland op het slagveld te vernietigen met het daaruit voortvloeiende verlies van politieke, economische, culturele en alle soorten soevereiniteit en de totale plundering van ons land,’ verklaarde de Russische president.

In een televisietoespraak enkele minuten nadat Poetin was uitgesproken, zei Russisch minister van Defensie Sergej Sjojgoe dat 300.000 Russische reservisten zullen worden opgeroepen voor militaire dienst als onderdeel van de ’gedeeltelijke’ mobilisatie. Sjojgoe zei later: ‘We doden, doden en doden, en de tijd is gekomen: we zijn in oorlog met het collectieve Westen.’

Lees ook:

Recent verschenen