Poetin roept 150.000 Russen op voor militaire dienstplicht

© Kremlin Press Office / Handout / Anadolu

Deutsche Welle

| Bonn | Boris van der Spek | 02 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Enorme demonstratie in Tel Aviv tegen Israëlische regering

» Grote nederlaag partij Erdogan bij lokale verkiezingen in Turkije

De dienstplicht werd al eerder verhoogd door Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend waarmee 150.000 burgers worden opgeroepen voor militaire dienstplicht. Dat schrijft Deutsche Welle. Alle mannen in Rusland zijn verplicht om vanaf hun 18e een jaar in militaire dienst te gaan. Eerder werd de maximumleeftijd waarop mannen dienstplichtig kunnen worden al verhoogd van 27 naar 30 jaar.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Dienstplichtigen kunnen wettelijk niet worden ingezet om buiten Rusland te vechten en werden vrijgesteld van een beperkte mobilisatie in 2022, waarbij minstens 300.000 mannen met een eerdere militaire opleiding werden opgeroepen om in Oekraïne te vechten – hoewel sommige dienstplichtigen ‘per vergissing’ naar het front werden gestuurd.

In september ondertekende Poetin een bevel om 130.000 mensen op te roepen voor een herfstoffensief en afgelopen voorjaar was Rusland van plan om 147.000 mensen op te roepen. De dienstplicht is een gevoelig thema in Rusland, en een van de weinige redenen waardoor Russen de straat op gaan om te demonstreren.

Recent verschenen