Poetin wil ook in Afrika onmisbaar zijn

Mail & Guardian

| Simon Allison | 09 juli 2019

Sinds de val van het communisme verwaterden de hechte banden tussen de Sovjet-Unie en overheden in heel Afrika. Op zoek naar nieuwe markten en partnerschappen probeert Moskou die nu weer aan te trekken.

Halverwege vorig jaar reed een onopvallende auto wekelijks voor bij het Grand Café in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat is een van de weinige plekken in de stad waar ze acceptabele cappuccino en croissants serveren. De inzittenden van het voertuig bleven niet in de zaak rondhangen, maar haalden hun bestelling af – honderden vers gebakken stokbroden – en reden de stad weer uit. Weinigen wisten het destijds, maar deze stokbroden waren misschien wel het eerste teken van de poging van Rusland om zijn invloed in Afrika nieuw leven in te blazen. Het brood was bestemd voor 175 Russische freelance-beveiligingsmedewerkers – beter bekend als huurlingen. Zij waren neergestreken in het paleis in Berengo, waar ooit keizer Jean-Bédel Bokassa resideerde, om meer dan duizend Centraal-Afrikaanse soldaten te trainen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360