President eilandstaat Palau hekelt gebrek aan klimaatactie

© Dominika Zarzycka / NurPhoto / Shutterstock

360 Magazine

| Amsterdam | 04 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Europese Unie loopt achter op het gebied van microchips

»David Beckham wordt cultureel ambassadeur van Qatar

‘U kunt net zo goed onze eilanden bombarderen’

Tijdens de VN-klimaattop COP26 in Glasgow waarschuwde president Surangel Whipps Jr. van Palau voor de dramatische gevolgen van de klimaatcrisis voor de archipel in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Zoals de lokale krant Pacific Island Times berichtte, zei de president:

‘Wij zien de brandende zon die ons aan ondraaglijke hitte blootstelt, de zee die opwarmt en ons overspoelt, de krachtige winden die ons omverblazen, onze hulpbronnen die in rap tempo uitgeput raken en onze toekomst die ons ontglipt. Ik zal eerlijk zijn, er is niets waardigs aan een langzame, pijnlijke lijdensweg. U kunt net zo goed onze eilanden bombarderen, in plaats van ons eindeloos te laten lijden en ons aan een langzaam, onverbiddelijk einde te tegemoet zien gaan.’

Als de zeespiegel blijft stijgen, dreigen de eilanden in de Stille Oceaan onder water te lopen

Surangel Whipps Jr. riep wereldleiders op om meer geld uit te trekken voor de aanpak van klimaatproblemen. Aangenomen wordt dat tussen 500 miljoen en een miljard mensen gevaar lopen door de stijging van de zeespiegel als gevolg van de opwarming van de aarde en het smeltende ijs. Dit is het geval voor de bewoners van de Palau-archipel en voor een groot deel van de eilanden in de Stille Oceaan. Als de zeespiegel blijft stijgen, dreigen de eilanden in de Stille Oceaan onder water te lopen. Ook koraalriffen dreigen vernietigd te worden, schrijft Courrier International.

Lees ook:

Recent verschenen