Ramkoers

360 Magazine

| Amsterdam | 04 oktober 2018

Blijft er dan niets meer over van de mannenwereld? Geen spaander, riepen wij en legden de laatste hand aan een artikel uit de Aeon, waarin emeritus-curator biologische antropologie (dat dan weer wel) Robert D. Martin nog een machodroom om zeep helpt.

De eicel is geen passieve ontvanger die ligt af te wachten tot de meest gespierde, best getrainde, goed gecoiffeerde spermatozoïde beweging in de zaak komt brengen. Hij kan niet eens op eigen kracht zwemmen. Martin heeft het over een ‘zware militaire hindernisbaan’ die 250 miljoen zaadcellen moeten afleggen om het doel te bereiken. De zaadcel die deze helse tocht overleeft mag dan sterker zijn dan zijn zwakkere broeders met fysieke afwijkingen, maar verder is zijn triomf slechts gebaseerd op een willekeurige selectie van intacte spermatozoïden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid