Recordaantal journalisten gedood in Pakistan dit jaar

The Guardian

| Londen | Sterre Kilsdonk | 10 juli 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ariane 6-lancering markeert Europa’s terugkeer naar de ruimtevaart

» Archeologen ontdekken marmeren standbeeld in Romeins riool

Onder hen waren zowel reguliere journalisten als burgerjournalisten

In de eerste zes maanden van 2024 zijn in Pakistan zeven journalisten vermoord, een recordaantal op jaarbasis met nog een half jaar te gaan, meldt The Guardian. Ten minste vier van deze gevallen, waarbij zowel traditionele journalisten als burgerjournalisten betrokken waren, zouden werkgerelateerd zijn.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De meeste sterfgevallen vonden plaats in kleinere steden, waar sociale media een belangrijke rol spelen in het bieden van een platform aan burgerjournalisten. Burgerjournalistiek is de afgelopen jaren sterk gegroeid in Pakistan, aangewakkerd door de beperkingen op de reguliere pers. Volgens The Guardian hebben burgers de taak op zich genomen om verslag te doen van de verslechtering van de openbare orde.

Pakistan zakte dit jaar twee plaatsen in de World Press Freedom Index naar de 152e positie van de 180 landen. Volgens de index is Pakistan ‘een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten, met drie tot vier moorden per jaar die vaak verband houden met corruptie of illegale handel en die meestal onopgemerkt blijven’.

Recent verschenen