Redactioneel

360 Magazine

| Amsterdam | 11 februari 2016

Het aantal mensen dat een eigen bedrijf opricht of zzp’er wordt neemt gestaag toe. Vorig jaar was dat 3 procent meer dan het jaar ervoor. Alsof de wil om zeggenschap te verkrijgen over leven en werk belangrijker aan het worden is dan de zekerheid van een maandsalaris en een pensioen (sic).

Het neoliberale model bepaalt weliswaar nog altijd de markt, maar wordt al jaren overstelpt met kritiek. De razendsnelle ontwikkeling van de informatie- en communicatietechnologie heeft grote gevolgen voor de manier waarop de economie functioneert, maar de sociale organisatie van de samenleving lijkt daar voortdurend achteraan te sukkelen. Directies, overheden en economen zijn naarstig op zoek naar de juiste voorwaarden voor een goed functionerend en vooral internationaal concurrerend model. De eerst nog zo bejubelde ‘deeleconomie’ heeft haar langste tijd alweer gehad, omdat ook hierbij de verdeling hiërarchisch is en zeggenschap en 
het eigendom daarvan geen onderdeel vormen. En ja hoor, dan steekt de coöperatie als ultieme organisatievorm de kop weer op. Een stap terug naar de toekomst.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid