Redactioneel

360 Magazine

| Amsterdam | 12 juli 2018

Is het ouderwets dat wij van 360 nog altijd denken – nee, zouden willen – dat de pen machtiger is dan het zwaard? De uitspraak zou al een paar honderd jaar voor Christus door Griekse dichters zijn gebruikt en blijft in allerlei varianten opduiken.

In 2015 nog hielden duizenden demonstranten potloden omhoog waarmee ze steun betuigden aan de vermoorde Charlie Hebdo-redacteuren. Ook al weten we ondertussen heus wel dat tekst of beeld – dat dan weer meer zou zeggen dan duizend woorden – tegenover oorlogswapens net zo min standhoudt als een vredesduif in de bek van een adelaar. Maar is het in deze tijd inderdaad zo dat het geschreven woord, of zelfs het stilstaande beeld van bijvoorbeeld Aylan Kurdi, het Syrische jongetje dat aanspoelde aan de Turkse kust, nog niet genoeg vertelt? Het lijkt erop, als je bekijkt wat we nu allemaal als experience kunnen ondergaan. Aan de Zuid-Zweedse kust, waar Henning Mankell zijn alom bekende krimi met inspecteur Kurt Wallander situeerde, kan sinds kort een tour worden gemaakt langs plekken waar de door Mankell verzonnen verschrikkelijke moorden werden gepleegd.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid