Rel tussen Griekenland en Groot-Brittannië om Elgin Marbles

© John Wreford / SOPA Images/Sipa USA

Financial Times

| Londen | Boris van der Spek | 28 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël en Hamas verlengen bestand met twee dagen

» Poolse president beëdigt regering zonder steun van parlement

Sunak annuleerde een ontmoeting met premier Mitsotakis

De beelden van het Parthenon, ook wel bekend als de Elgin Marbles, hebben gezorgd voor een diplomatieke rel tussen de Britse en Griekse regering. Dat meldt Financial Times. Een ontmoeting tussen de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Britse premier Rishi Sunak werd op het laatste moment afgezegd, tot woede van de Grieken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Reden voor de afzegging is waarschijnlijk een interview dat Mitsotakis gaf aan de BBC, waarin hij zei dat de beelden van Griekenland waren en dat het British Museum ze moet teruggeven, tot woede van het VK. ‘Ons standpunt is duidelijk – de Elgin Marbles maken deel uit van de permanente collectie van het British Museum en horen daar thuis. Het is roekeloos ook om te suggereren dat hierover onderhandeld kan worden’, zei een Britse bron tegen FT.

Mitsotakis had eerder al een ontmoeting met Labour-leider Keir Starmer. Het aanbod een ontmoeting te houden met de Britse vicepremier werd afgewezen door de Griekse regering. Meerdere landen wijzen het VK al langer op de collectie van het British Museum, die veel geroofde kunst zou bevatten.

Lees ook:

Recent verschenen