Republikeinen bang voor ‘doorgeschoten democratie’

The Atlantic

| Boston | George Packer | 28 oktober 2020

Trump en de Republikeinse Partij zullen er alles aan doen om de verkiezingsuitslag aan te vechten, schrijft George Packer. Nu hun achterban krimpt, vormt de representatieve democratie een gevaar voor de Republikeinen en nemen ze hun toevlucht tot ondemocratische middelen.

De incidenten van de laatste tijd, die elkaar sneller opvolgen dan iemand kan bijhouden, zijn allemaal tekenen van rauw, ondemocratisch machtsvertoon, van het recht van de sterkste. Ze laten zien dat Trump en zijn achterban alle regels met voeten zullen treden, uiteindelijk ook de regel dat de meerderheid wint. De Republikeinse senator Mike Lee uit Utah heeft op Twitter verklaard dat wat president Trump zal proberen te doen geheel overeenkomstig de grondwet is. Wat Lee ‘doorgeschoten democratie’ noemt, noemt Trump ‘verkiezingsfraude’. Later legde Lee uit dat hij bezorgd is over de bedreiging van minderheidsrechten door een dwingende meerderheid. Dat klinkt als een indekking tegen verkiezingsverlies.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid