Rusland: Wagner lokt buitenlandse huurlingen met hoge salarissen

© Nick Tsybenko / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 10 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VK: mogelijke stroomuitval in winter door energietekort

» Noordzee: VK geeft olie- en gasvergunningen uit ondanks klimaatzorgen

Wagner ronselt huurlingen onder misdaadorganisaties

De Wagner Group, een door de Russische staat gesteunde particuliere militaire organisatie, heeft haar rekruteringsinspanningen buiten Rusland opgevoerd na zware verliezen te hebben geleden in Zuid-Oekraïne, bericht Middle East Eye. Volgens de nieuwssite verklaren bronnen uit de omgeving van de paramilitaire groep dat Wagner heeft getracht haar troepen aan te vullen door huurlingen te rekruteren uit Turkije, Servië, Tsjechië, Polen, Hongarije, Duitsland, Canada, Moldavië en Latijns-Amerikaanse landen. De buitenlandse strijders worden gelokt met hogere inkomens dan gebruikelijk.

Wagner verliest snel strijders en uitrusting door wanorde binnen het Russische leger zelf. Soldaten maken vaak ruzie met de huurlingeneenheden, en het Oekraïense leger heeft Wagner-strijders uit strategisch belangrijke posities zoals de stad Lyman verdreven, aldus de bronnen.

‘Ze proberen individuen te bereiken die niet zullen aarzelen om mensen te doden en die geld nodig hebben’

Voor de oorlog betaalde Wagner haar strijders 3000 tot 5000 dollar per maand, maar volgens de bronnen zijn die tarieven nu opgeschroefd tot 10.000 dollar. Wagner zou ook contact hebben opgenomen met georganiseerde misdaadgroepen in Latijns-Amerika en Europese landen als Tsjechië, Moldavië en Hongarije.

‘Normaal gesproken rekruteren ze mensen met gedegen militaire ervaring, maar de invasie heeft Wagner veranderd,’ vertelde een van de bronnen die bekend zijn met de kwestie aan MEE. ‘Nu proberen ze individuen te bereiken die niet zullen aarzelen om mensen te doden en die geld nodig hebben.’ De nieuwe rekruteringscampagne verloopt via Russische oligarchen die in Europa wonen en hun tussenpersonen, die in contact staan met de plaatselijke georganiseerde misdaadgroepen, aldus de bronnen.

Lees ook:

Recent verschenen