Russische kosmonauten verlaten het schip

Moskovski Komsomolets

| Moskou | 13 juni 2017

Op 2 juni landden de Franse astronaut Thomas Pesquet en zijn Russische collega Oleg Novitski weer op aarde na een verblijf van zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Bij hun terugkomst verkeerde het Russische ruimtevaartagentschap in crisis.

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos is er slecht aan toe. De afgelopen twee jaar zijn er vijf kosmonauten vertrokken, en vijf andere staan op het punt hetzelfde te doen. De pijlers van het team zijn al weg: Maksim Soerajev, Roman Romanenko, Oleg Kotov, Sergej Revin en Aleksandr Samokoetjajev. In maart is het team Sergej Volkov kwijtgeraakt, een vakman pur sang, wiens vader ook kosmonaut was. En nu opnieuw een zware slag: Guennadi Padalka, een van de meest illustere kosmonauten van het ruimtevaartagentschap en houder van het wereldrecord ruimtedagen, heeft het team van trainingscentrum Joeri Gagarin eveneens verlaten. ‘Geen enkele kans om te vliegen, geen werk in het centrum, ik heb er genoeg van om niets te doen,’ was zijn commentaar. Je zou kunnen denken dat het om een geval op zich ging, als niet alle erfgenamen van Gagarin die ik te spreken heb gekregen, gepensioneerd of nog actief, precies hetzelfde hadden gezegd, zonder het met elkaar af te stemmen! We zijn dus getuige van ernstig mismanagement ten aanzien van de kosmonauten.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid