• Frankfurter Allgemeine Zeitung
  • Politiek
  • Samenwerking is onvermijdelijk

Samenwerking is onvermijdelijk

Frankfurter Allgemeine Zeitung | Frankfurt | Berthold Kohler | 18 maart 2020

Nu Turkije de grens voor vluchtelingen heeft opengezet is een herhaling van Merkels beleid van open grenzen ondenkbaar, betoogt een van de uitgevers van de FAZ. Het zou in Duitsland en in de EU voor ongekende verdeeldheid zorgen. Daarom moet de EU samenwerking blijven opzoeken met de Turken, ‘zelfs wanneer dat juist nu moeilijk te accepteren lijkt’.

De beelden van de Turks-Griekse grens waren niet nodig geweest om de Duitse politiek het zweet op het voorhoofd te doen parelen. Daarvoor had het coronavirus al gezorgd. De zenuwen van zijn ‘partners’ kon de Turkse president natuurlijk toch al bitter weinig schelen.

Mogelijk speculeert Erdogan er zelfs op dat de angst voor de coronaepidemie en de zorgen om nieuwe vluchtelingenstromen zich vermengen tot een politieke superstorm waarvoor de Europeanen wel moeten wijken. Maar dat mag niet gebeuren. Een herhaling van Merkels politiek van open grenzen uit 2015 is onvoorstelbaar. Dat zou conflicten in Duitsland en tussen de EU-lidstaten teweegbrengen waarbij alle onenigheid over de migratie tot nu toe zou verbleken.

Sinds Turkije op 29 februari de grens heeft geopend bivakkeren asielzoekers in de bufferzone tussen de Turks-Griekse grens in de hoop dat Griekenland hen doorlaat. © Cihan Demirci / Getty
Sinds Turkije op 29 februari de grens heeft geopend bivakkeren asielzoekers in de bufferzone tussen de Turks-Griekse grens in de hoop dat Griekenland hen doorlaat. © Cihan Demirci / Getty

Wat kun je echter doen als het door Die Grünen-politica Baerbock voorgestelde ‘vooruitziend activeren’ van de vluchtelingenhuisvesting in Duitsland geen optie is?

Om te beginnen moet worden afgezien van uitlatingen die in de vluchtelingenkampen de indruk zouden kunnen wekken dat Turkije en Duitsland de poorten wijd openzetten. Griekenland en Bulgarije moeten als bewakers van de buitengrens van de EU snel en intensief worden gesteund, op zowel personeel als materieel gebied. Wie grootschalige ellende aan de landsgrenzen en in de Egeïsche Zee wil voorkomen, kan echter niet om een samenwerking met Turkije heen, zelfs wanneer dat juist nu moeilijk te accepteren lijkt. Van de politiek van het suikerbrood en de zweep zal meer in het vooruitzicht moeten worden gesteld: meer suikerbrood – en meer zweep, als Erdogan blijft denken dat alleen hij die kan laten knallen.

Poetin weet hoe explosief het migratievraagstuk in de EU is

Dat geldt ook voor de relatie met Moskou. Poetin weet hoe explosief het migratievraagstuk in de EU is. Vluchtelingen zijn voor hem een destabilisatiemiddel, dat hij in Syrië naar believen kan opwekken. De EU moet het Kremlin desnoods met nieuwe sancties duidelijk maken dat het meer te verliezen dan te winnen heeft wanneer het zijn destructieve werk voortzet. 

Auteur: Berthold Kohler

Berthold Kohler is sinds 1999 een van de vijf uitgevers van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Duitsland | dagblad | oplage 226.000

Een van de belangrijkste kranten van Duitsland. Hoewel politiek onafhankelijk, wordt de FAZ over het algemeen een gematigd conservatief profiel toegedicht.

Dit artikel van Berthold Kohler verscheen eerder in Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.