• Okaz
  • Politiek
  • Saoedi-Arabië kan zich niet verdedigen

Saoedi-Arabië kan zich niet verdedigen

Okaz | Talal Saleh Bannan | 03 oktober 2019

In de Arabische pers klinkt harde kritiek op Saoedi-Arabië, na de aanval op twee olie-installaties. En de nonchalante houding van kroonprins Mohammed bin Salman stemt de critici niet milder.

‘Enorme militaire uitgaven, maar niet in staat het eigen grondgebied te verdedigen’, kopt de website Arabi21, gevestigd in Qatar. ‘De aanval op twee olie-installaties op zaterdag 14 september roept vragen op over het vermogen van de Saoediërs zich te verdedigen. Maar ook over het rendement van hun defensie-uitgaven’, zo wordt benadrukt in het artikel. ‘Het land staat staat derde op de wereldranglijst, na de VS en China, als het gaat om uitgaven voor defensie.’

Die uitgaven besloegen volgens de jaarcijfers van Internationaal Instituut voor Vredesvraagstukken (SIPRI) in Stockholm in 2018 67,6 miljard dollar, oftewel 8,8 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee neemt Saoedi-Arabië zelfs ruimschoots de eerste plaats op de wereldranglijst in.

“De Saoediërs zitten klem tussen de Iraanse aanvallen en de Amerikaanse afpersing”

Volgens de krant Al-Araby Al-Jadid, die in Qatar verschijnt, hebben de aanvallen van 14 september niet alleen rechtstreekse betekenis ‘voor de veiligheid van de Saoediërs, maar ook een symbolische betekenis’ op langere termijn. ‘Niet alleen blijkt het land niet in staat zich te verdedigen, maar bovendien heeft de Amerikaanse president Trump ronduit laten weten dat de Saoediërs er voortaan voor zullen moeten betalen als ze willen dat de Verenigde Staten hen beschermen. Zo zitten de Saoediërs klem tussen de Iraanse aanvallen en de Amerikaanse afpersing.’

‘Donald Trump heeft zich er ooit op laten voorstaan dat hij voor honderden miljarden dollars aan wapens aan de Saoediërs had verkocht. Vandaag de dag ontpopt hij zich opnieuw als handelsreiziger. Hij geeft te verstaan dat de Amerikanen geen Saoedische olie nodig hebben en hij stuurt zijn hoogste diplomaat, Mike Pompeo [de minister van Buitenlandse Zaken] naar Riyad om daar te verstaan te geven dat er “een vreedzame oplossing” met Teheran moet worden gezocht’, schrijft Al-Quds Al-Arabi, een pan-Arabische krant die in Londen wordt uitgegeven.

De olie-installatie Kharais, de grootste ter wereld in zijn soort, werd op 14 september getroffen door een droneaanval. – © Julian Simmonds / REX
De olie-installatie Kharais, de grootste ter wereld in zijn soort, werd op 14 september getroffen door een droneaanval. – © Julian Simmonds / REX

De krant herinnert aan een propagandafilmpje uit 2017. ‘Daarin werd de Saoedische krijgsmacht voorgesteld als onoverwinnelijk ten opzichte van de Wachters van de Revolutie [het Iraanse leger]. Het scenario, dat was gemaakt zoals dat van een computergame, liet zien hoe het Saoedische leger zou reageren op Iraanse agressie: door een invasie van Iran en de bezetting van Teheran. En in Teheran zou de bevolking vervolgens door de straten gaan met levensgrote portretten van Mohammed bin Salman, de opperbevelhebber bij die zo soepel uitgevoerde operatie’, schrijft Al-Quds Al-Arabi spottend.

Het artikel besluit met: ‘In het licht van de vernedering die Riyad heeft ondergaan, moeten veel mensen, onder wie de Saoediërs, nu denken dat hun land op ongeveer dezelfde manier wordt geleid als in die computergame […] en dat Mohammed bin Salman meent met de wereld te kunnen omgaan zoals hij een spelletje speelt. Iemand zou hem zijn spelletje moeten afpakken. Het land kan zich een dergelijke ongemanierdheid niet permitteren.’

DRIE ONMOGELIJKE MOGELIJKHEDEN VOOR DE AMERIKANEN

De Franstalige Libanese krant L’Orient-Le Jour schetst drie opties voor de regering-Trump, die vooralsnog vooral tijd lijkt te willen winnen.

De herstelwerkzaamheden van de Saoedische olieseparator die getroffen is door de aanval op 14 september zijn al begonnen. – © Amr Nabil / AP Photo.
De herstelwerkzaamheden van de Saoedische olieseparator die getroffen is door de aanval op 14 september zijn al begonnen. – © Amr Nabil / AP Photo.

1

Niet militair reageren op de aanval die aan Iran wordt toegeschreven. Deze optie stemt overeen met de intentie van Washington om het niet tot een gewapend conflict te laten komen. Dat geldt des te meer nu Saoedi-Arabië niet meer in de gunst staat bij de Amerikanen. Donald Trump lijkt op dit moment aan te sturen op louter een woordenstrijd met de Iraanse machthebbers via Twitter en een tegenactie die beperkt blijft tot de economische en financiële sectoren. Voor Washington brengt deze strategie het risico met zich mee dat de geloofwaardigheid van Amerikaanse veiligheidsgaranties in twijfel zal worden getrokken – niet alleen door Arabische bond- genoten, maar ook in het Westen.

2

Onmiddellijk Iran op de korrel nemen. Dit is de radicaalste optie. Volgens The New York Times hebben de militaire plannenmakers van het Pentagon al een lijst opgesteld van Iraanse doelen die gerekend zouden kunnen worden tot een proportionele reactie: de olieraffinaderij in Abadan, of het eiland Kharg, waar zich de grootste installatie voor de olie-export bevindt. Andere potentiële doelwitten: de bases voor de lancering van ballistische raketten en de militaire bases waar de ‘Wachters van de Revolutie’ het voor het zeggen hebben. In elk geval kan, zo schrijft de Amerikaanse krant, ‘een rechtstreekse aanval op Iran een onmiddellijke reactie van Teheran uitlokken’.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, waarschuwt dat een directe Amerikaanse of Saoedische actie tegen Iran onvermijdelijk zal leiden tot ‘een totale oorlog in de hele regio’.

3

Acties tegen de aanwezigheid van Iran in het Midden-Oosten. In Syrië zouden de Amerikanen posities van de Wachters vande Revolutie op de korrel kunnen nemen. Maar een dergelijke operatie wordt door twee zaken gecompliceerd: de Russische ‘militaire paraplu’ – met name de S-300- en S-400-raketten diein Syrië staan opgesteld – en de zwakkere symboliek van deze optie: Syrië verkeert al in staat van oorlog en Israël voert er al aanvallen uit op de posities van Iraanse of pro-Iraanse strijders. En dus lijkt het buurland Irak het meest geschikte doelwit voor een Amerikaans militair antwoord. ‘Maar een dergelijke actie zou duizenden Amerikaanse militairen in gevaar brengen die zich in Irak bevinden. Bagdad zou weleens het vertrek van de Amerikaanse troepen kunnen eisen’, aldus L’Orient-Le Jour.

Auteur: Talal Saleh Bannan

Okaz
Saoedi-Arabië | dagblad | oplage 60.000

Okaz, opgericht in 1960, is de tweede krant van Saoedi-Arabië. De inhoud weerspiegelt de opvattingen van de machthebbers en de militairen.

Dit artikel van Talal Saleh Bannan verscheen eerder in Okaz.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.