Saoedi-Arabië verlaagt olieproductie opnieuw om prijs te stuwen

© Joe Klamar / AFP

Financial Times

| Londen | Joep Harmsen | 05 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Levensbedreigende hitte kan tegen 2100 twee miljard mensen treffen

» De Zweedse krant Aftonbladet brengt het nieuws als rap

Productieverlaging ging niet zonder slag of staat

Saoedi-Arabië gaat zijn olieproductie met een miljoen vaten per dag verlagen in een poging om de olieprijzen omhoog te brengen. Dat kondigde energieminister prins Abdulaziz bin Salman aan tijdens een ‘gespannen’ bijeenkomst van de OPEC+-groep van olieproducerende landen in Wenen op zondag, zo schrijft Financial Times.

‘De olieprijzen zijn de afgelopen tien maanden gekelderd, ondanks verschillende pogingen van producenten om het aanbod te beperken’, aldus het zakenblad. ‘Het Saoedische koninkrijk en andere leden kondigden in april een verrassingsverlaging aan, maar na een korte opleving richting 90 dollar per vat, zakten de prijzen weer en daalden ze vorige week op een gegeven moment tot bijna 70 dollar per vat.’

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Ook andere landen hebben toegestemd om hun productie te verlagen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Veel Afrikaanse leden van OPEC+ verzetten zich afhankelijk tegen pogingen om hun productie naar beneden bij te stellen, aldus FT. Of Rusland, ’s werelds op een na grootste olie-exporteur ook de productie moet verlagen, is nog onzeker.

OPEC+ is bekritiseerd vanwege zijn alliantie met Rusland na de grootschalige invasie in Oekraïne vorig jaar en vanwege de maatregelen die de groep heeft genomen om de prijzen op peil te houden tijdens een energiecrisis die werd veroorzaakt door de acties van Moskou.

Lees ook:

Recent verschenen