Scènes uit een land in vrije val

The New York Times

| New York | 10 juni 2020

Wereldwijd gaan mensen de straat op tegen politiegeweld naar aanleiding van de brute moord op George Floyd. Die massale onvrede heeft plaats in een context van wijdverspreide achteruitgang in gezondheid en economie die vooral mensen van kleur treft, en dan weer vooral de armen onder hen.

De laatste tweeënhalve maand leek Amerika op de openingsscène uit een dystopische film over een land in verval. Eerst de klap van de pandemie, waardoor ziekenhuizen in New York overvol raakten. De nationale economie stond stil en de werkloosheidscijfers stegen: sinds maart heeft een op de vier Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Bij de voedselbanken stonden kilometerslange files. In het gehele land werd gedemonstreerd tegen de lockdown. In Michigan dwongen de demonstranten de sluiting van het regeringsgebouw af, zoals ook de wetgeving gedwongen werd stilgelegd. In het hele land stierven minstens honderdduizend mensen aan een ziekte waarvan vorig jaar nog niemand had gehoord.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid