‘Schietgrage’ parlementsleden in Kenia baren zorgen

© Unsplash

Daily Nation

| Nairobi | Joep Harmsen | 24 juni 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Denemarken weert pikante noedels uit Zuid-Korea

» Klimaatopwarming maakt schimmelinfecties nog gevaarlijker voor mensen

Meerdere politici zijn betrokken bij schietincidenten

In Kenia maken de media zich zorgen over een vreemd fenomeen die parlementariërs in zijn greep lijkt te hebben. ‘When MPs go trigger-happy’, kopt Daily Nation, omdat het aantal gevallen waarbij parlementsleden in het openbaar een vuurwapen trekken de afgelopen jaren is toegenomen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het laatste incident kostte op 17 mei het leven aan een taxichauffeur. De tragedie werd veroorzaakt door een ruzie tussen verschillende parlementsleden op een markt in Thika, een uur rijden van hoofdstad Nairobi. De schutter, parlementslid Gabriel Kagombe, staat terecht voor moord.

Net als hij werden twee andere parlementsleden verdacht van moord, in 2020 en 2022, voordat ze werden vrijgesproken. In juli 2023 deed een video op sociale media de ronde van een parlementslid die met een wapen zwaaide om demonstranten bang te maken. Een paar jaar eerder, in 2017, was het een voormalig senator die in een video het vuur opende op mannen die apparatuur van zijn benzinestation in beslag kwamen nemen.

‘Politieke rivaliteit is de belangrijkste reden voor deze schietpartijen’, aldus Daily Nation. Voor veiligheidsexpert George Musamali, geïnterviewd door de krant, zijn deze incidenten ‘een teken van een land in crisis’. De expert zet ook vraagtekens bij de naleving van wetten omtrent vuurwapenbezit. ‘Er is mogelijk een corruptieprobleem, omdat mensen die geen vuurwapens zouden mogen bezitten, er toch in slagen om ze te krijgen’, zegt hij.

Recent verschenen