Schoolstrijd in Chicago

Jacobin

| 07 maart 2015

In Chicago sluit het stadsbestuur steeds meer openbare scholen ten faveure van privé-onderwijs. Dat stuit op verzet. In het video-essay The School Closure Playbook stelt regisseur Rebecca Rojer het onderwijsbeleid van burgemeester Rahm Emanuel aan de kaak.

De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, is aan een ongekende onderwijshervorming bezig. Alleen al in 2013 sloot hij 49 openbare scholen in zijn stad – de grootste schoolsluiting ooit in de VS. In plaats daarvan kwamen er privéscholen, die mede worden gefinancierd door miljardairs als Bill Gates en Eli Broad. Volgens de initiatiefnemers zijn zulke scholen goedkoper en efficiënter om te runnen. Maar tegenstanders wijzen erop dat leraren in de nieuwe situatie veel minder gaan verdienen, en dat de aansluiting bij vakbonden wordt ontmoedigd. Ook zouden zwarte en Latino-leerlingen de dupe worden van de veranderingen. Bekijk hieronder de film van Rojer:

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid