• Jacobin
  • Reader
  • Schoolstrijd in Chicago

Schoolstrijd in Chicago

Jacobin | 07 maart 2015

In Chicago sluit het stadsbestuur steeds meer openbare scholen ten faveure van privé-onderwijs. Dat stuit op verzet. In het video-essay The School Closure Playbook stelt regisseur Rebecca Rojer het onderwijsbeleid van burgemeester Rahm Emanuel aan de kaak.

De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, is aan een ongekende onderwijshervorming bezig. Alleen al in 2013 sloot hij 49 openbare scholen in zijn stad – de grootste schoolsluiting ooit in de VS. In plaats daarvan kwamen er privéscholen, die mede worden gefinancierd door miljardairs als Bill Gates en Eli Broad. Volgens de initiatiefnemers zijn zulke scholen goedkoper en efficiënter om te runnen. Maar tegenstanders wijzen erop dat leraren in de nieuwe situatie veel minder gaan verdienen, en dat de aansluiting bij vakbonden wordt ontmoedigd. Ook zouden zwarte en Latino-leerlingen de dupe worden van de veranderingen. Bekijk hieronder de film van Rojer:

The School Closure Playbook from Jacobin on Vimeo.

Jacobin
Verenigde Staten, kwartaalblad, oplage 75.000
Jacobin is een tijdschrift voor cultuur en polemiek, satirisch van stijl maar inhoudelijk serieus en ‘linkser dan links’. De jonge oprichter, Bhaskar Sunkara, organiseerde Occupy-bijeenkomsten in boekwinkels en heeft als doel radicale (linkse) ideeën deel laten uitmaken van het intellectuele debat. Jacobin begon als website, maar was zo populair dat het inmiddels ook in print verschijnt.

Dit artikel van verscheen eerder in Jacobin.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.