Schots graafschap leeft van ‘slimme deel’ precisiebommen

Prospect

| Londen | 01 april 2020

In het Schotse Glenrothes heeft wapenfabrikant Raytheon de beste banen te vergeven. Maar nu de Britse wapenverkoop aan landen als Saoedi-Arabië steeds meer onder vuur komt te liggen, staan de bewoners voor een lastige keuze.

‘Ik doe onderzoek naar een verdacht, misschien zelfs illegaal telefoontje aan een medewerker van een bedrijf uit naam waarvan ik u bel,’ zei een man met een Schots accent die belde vanaf een anoniem nummer. Hij weigerde zijn naam of die van het bedrijf te noemen, maar het was duidelijk dat hij banden had met Raytheon. Eerder die dag had ik een medewerker gesproken van de vestiging van deze Amerikaanse wapenreus in Glenrothes, in het Schotse graafschap Fife. In die fabriek zijn ze verantwoordelijk voor het slimme deel van de ‘slimme bommen’ die Saoedi-Arabië boven Jemen afwerpt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid