Shell kan olie niet loslaten

Reportagen

| Bern | 11 november 2020

Royal Dutch Shell zegt per 2050 een net-zero emissions business te willen worden, maar het investeert slechts een paar miljard dollar in de ontwikkeling van schone energie, tegenover 150 miljard in fossiele brandstoffen. Het Zwitserse blad Reportagen voelde de Chief Climate Change Advisor van Shell hierover aan de tand. Maar daarvoor moest het hem eerst te spreken zien te krijgen.

Waar is hij nu, David Hone, de man die door zijn werkgever, het olieconcern Royal Dutch Shell, naar iedere klimaatconferentie wordt gestuurd? Hone, die regelmatig door regeringsinstanties als adviseur wordt aangetrokken. Hone, die dan met een licht zangerige stem verklaart hoe Shell zich een wereld voorstelt die niet warmer mag worden dan de ongeveer anderhalve graad waartoe op de Parijse klimaatconferentie van 2015 werd besloten. Die grafieken op de wand projecteert: stroomdiagrammen waarin koolstoffen zeldzame veranderingen ondergaan en dan in lucht oplossen. David Hone, de jongensachtige Chief Climate Change Advisor bij Shell, met borstelige wenkbrauwen en lachrimpeltjes in zijn gezicht, die zou ineens niet meer bereikbaar zijn.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid