Shell kan olie niet loslaten

Foto: © AFP

Reportagen

| Bern | Christoph Keller | 26 november 2020

Royal Dutch Shell zegt per 2050 een net-zero emissions business te willen worden, maar het investeert slechts een paar miljard dollar in de ontwikkeling van schone energie, tegenover 150 miljard in fossiele brandstoffen. Het Zwitserse blad Reportagen voelde de Chief Climate Change Advisor van Shell hierover aan de tand. Maar daarvoor moest het hem eerst te spreken zien te krijgen.

Keuze uit het archief

Onlangs maakte Shell, voor de verplaatsing van het hoofdkantoor naar het VK nog Royal Dutch Shell, bekend dat het in 2022 de hoogste winst in 115 jaar heeft geboekt, namelijk 38 miljard euro. Het oliebedrijf profiteerde vooral van de gestegen energieprijzen door de Russische invasie in Oekraïne. In 2022 keerde Shell 24,5 miljard euro uit aan aandeelhouders en investeerde het slechts 3,3 miljard euro in hernieuwbare energiebronnen. Twee jaar geleden interviewde Reportagen de Chief Climate Change Advisor van Shell over het gebrek aan duurzame investeringen. Het werd een ongemakkelijk gesprek.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid