Soja is heer en meester in de Braziliaanse Amazone

Protest van de Inheemse Kayapó-bevolking. – © Ernesto Carriço / NurPhoto / Getty

El País

| Madrid | Naiara Galarraga Gortázar | 04 augustus 2021

In het hart van Brazilië, ooit de zuidelijke flank van het Amazoneregenwoud, liggen kilometers plantages, die veevoer produceren voor de wereldwijde vleesindustrie. Het is de enige economische sector in Brazilië die gedurende de pandemie is gegroeid.

Keuze uit het archief

Nederland is momenteel in de greep van stikstof en boerenprotesten. Snelwegen worden geblokkeerd door tractoren en Kamerlid Gert-Jan Seegers vreest dat de crisis kan uitlopen op een ‘burgeroorlog’. Naast stikstofuitstoot heeft intensieve veeteelt nog een tweede schadelijk effect, waarvan de gevolgen aan de andere kant van de wereld merkbaar zijn: ontbossing. Al die dieren moeten gevoed worden en als er niet genoeg land is om te begrazen of als de dieren vooral binnen staan, wordt er bijgevoerd met soja. Dat vooral uit Brazilië – in het bijzonder het Amazonegebied – afkomstig is. Daar wordt kostbaar regenwoud gekapt voor illegale sojaplantages met ernstige gevolgen voor de natuur en de inheemse bevolking. Die laatste komt steeds vaker in opstand. Hoe? Door snelwegen te blokkeren – zonder tractoren, dat wel.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360