Stad met zilvergrijze haren

Xin Zhoukan

| Saikat Datta | 18 november 2015

China neemt afscheid van de eenkindpolitiek. In de stad Rudong blijkt waarom: meer dan een kwart van de bevolking is ouder dan 65 jaar. Wie moet al die bejaarden verzorgen?

Meneer Zhu is op 73-jarige leeftijd gestorven in zijn huurappartement. Pas na drie dagen heeft de eigenaar van zijn appartement hem aangetroffen, nadat hij de voordeur had geforceerd. In het stadsrumoer van Rudong heeft dit sterfgeval niet voor beroering gezorgd. ‘Hij was zo oud, en zijn kinderen waren er niet… Zijn ex-vrouw heeft zelfs de begrafenis moeten regelen,’ zegt een buurman. Een sterfgeval zoals dit is geen zeldzaamheid in Rudong, wat veel zegt over de vergrijzing van de stad. Volgens officiële rapporten zou Rudong, gelegen in de provincie Jiangsu in de Yangtze-delta, de prefectuur zijn met de oudste bevolking van heel China. ’s Avonds zijn de straten verlaten, en overdag lijken de mensen die op het land in de omgeving werken allemaal boven de zestig te zijn en vraag je je af wie dit land in de toekomst zal bewerken.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid