Thaise ex-premier Thaksin komt vrij

© Narong Sangnak / EPA

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 13 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Mexicaanse leger ontmantelt megadrugslab in noorden van land

» ‘Biden toenemend gefrustreerd over gedrag Netanyahu’

Thaksin zat vast voor machtsmisbruik

De voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra zal mogelijk deze week al worden vrijgelaten. Dat heeft de minister van Justitie van het koninkrijk gezegd, schrijft Al Jazeera. Thaksin werd in augustus voor acht jaar gevangen gezet vanwege machtsmisbruik, maar binnen enkele dagen werd zijn straf door koning Maha Vajiralongkorn teruggebracht tot één jaar.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Minister van Justitie Tawee Sodsong zei dinsdag dat de miljardair, die twee keer tot premier werd gekozen en in 2006 bij een coup werd afgezet, een van de 930 gevangenen is die vervroegd vrijgelaten worden. ‘Hij zit in de groep die in kritieke toestand verkeert of ouder is dan 70 jaar. Hij wordt na zes maanden automatisch vrijgelaten’, zei de minister.

De voormalige Manchester City-eigenaar zal mogelijk onder toezicht komen te staan – misschien met een enkelband – en een reisverbod krijgen. Volgens critici valt de vrijlating toevallig samen met de terugkeer van zijn Pheu Thai-partij in de regering en is er een overeenkomst gesloten om zijn gevangenisstraf te verkorten.

Recent verschenen