Tien hedendaagse Afrikaanse kunstenaars die u zou moeten kennen

The Culture Trip

| 06 maart 2015

De Afrikaanse kunstmarkt is booming. Toch zijn kunstenaars van het continent lang niet zo bekend als hun westerse collega’s. Volgens The Culture Trip zijn dit tien namen om in uw oren te knopen.

Tracey Rose, ‘MAQUE II’ (uit een serie van zes), 2002, Lambda-print van 118 x 118 cm. – © Goodman Gallery
Tracey Rose, ‘MAQUE II’ (uit een serie van zes), 2002, Lambda-print van 118 x 118 cm. – © Goodman Gallery

Tracey Rose, Zuid-Afrika

Tracey Rose (1974), geboren in Durban en momenteel woonachtig in Johannesburg, is een gevestigde hedendaagse multimediakunstenaar en een uitgesproken feministe. Ze is bekend geworden met haar stoutmoedige, provocatieve, niet-verhalende performances, videoinstallaties en foto’s. In al haar werk gaat Rose de confrontatie aan met de identiteitspolitiek; kwesties die te maken hebben met seksualiteit, lichaam, ras en gender. De thematiek van Rose is dikwijls een weerslag van haar multiculturele achtergrond en komt voort uit haar ervaring te zijn opgegroeid als iemand van gemengd ras in Zuid-Afrika. In haar werk maakt ze veel gebruikt van traditionele volkscultuur en illustreert ze de ongelijkheden in het politiek-sociale landschap van haar land. Rose had solotentoonstellingen in Zuid-Afrika, Europa en Amerika, en nam deel aan een aantal internationale evenementen waaronder de Biënnale van Venetië.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid