Tot nader order opgeschort

Nature

| Londen | Emiliano Rodríguez Mega | 03 april 2019

Vanwege het drugsgerelateerde geweld vindt een aantal wetenschappers het in Mexico niet veilig genoeg meer om onderzoek te verrichten. De strijd tussen de kartels en het leger maakt veldwerk uiterst gevaarlijk, vooral in het donker.

Voor astronomen van de Large Millimeter Telescope (LMT) in de Mexicaanse staat Puebla begon het jaar met verontrustend nieuws. Hun werk – speuren naar het ontstaan en de ontwikkeling van sterren, planeten, zwarte gaten en sterrenstelsels – is tot nader order opgeschort. Dat gebeurde nadat er een piek werd geconstateerd in de activiteit van drugskartels rond de Sierra Negra, de uitgedoofde vulkaan waar de ruimtetelescoop op staat. De laatste druppel volgde in december, toen een van de medewerkers werd beroofd van zijn auto. Het bestuur van de telescoop – die wordt gefinancierd door de Mexicaanse regering en de Universiteit van Massachusetts in Amherst – besloot dat het niet veilig genoeg meer was 
om er te werken.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid