Trump hanteert beproefd Kremlin-draaiboek

The Atlantic

| Boston | 19 augustus 2020

Het is een tactiek die al vaker is toegepast: chaos misbruiken om geweld te laten escaleren, en dan met krachtige hand de orde herstellen. De Russische president Poetin bedient zich al jaren van dit ‘performatief autoritarisme’ om aan de macht te kunnen blijven. Een analyse van Anne Applebaum.

Op het eerste gezicht leek het volkomen waanzin. In Portland patrouilleerden federale veiligheidsagenten in volledige gevechtsuitrusting. Ze droegen camouflagepakken met onduidelijke insignes, waren zwaar gewapend, gebruiken wapenstokken en traangas, pikten willekeurig mensen van straat en werkten die in busjes zonder kenteken. De agenten behoorden niet tot eenheden die zijn gespecialiseerd in crowdcontrol; nee, ze waren afkomstig van diensten als de Customs and Border Protection, Immigration and Customs Enforcement, Transportation Security Administration en de Coast Guard. Ze hadden ervaring met grenspatrouilles, het fouilleren van vliegtuigpassagiers en het uitzetten van vreemdelingen zonder papieren – het soort ervaring dat contraproductief werkt wanneer je groepen boze demonstranten in het gareel moet houden, want dan moet je behoedzaam opereren.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid