Turkije legt Koerdische leiders zware straffen op

© ANP

Al Monitor

| Washington D.C. | Maud Wiersma | 17 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: aantal doden door overdosis voor het eerst in vijf jaar gedaald

» EU pakt Meta aan met nieuw onderzoek naar ‘verslavende’ algoritmen

De Turkse politicus Selahattin Demirtas werd veroordeeld tot 42 jaar celstraf

Een Turkse rechtbank heeft donderdag 108 beklaagden, van wie de meesten Koerdisch zijn, veroordeeld tot een gecombineerde gevangenisstraf van 375 jaar voor de dodelijke rellen in 2014. De rellen braken destijds uit toen Koerden in het zuidoosten van het land de straat op gingen vanwege de vermeende steun van de regering aan Islamitische Staat toen deze de Koerdische stad Kobani in Syrië belegerde. Dat schrijft Al-Monitor.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Selahattin Demirtas, momenteel de meest populaire Koerdische politicus van Turkije, werd veroordeeld tot 42 jaar celstraf voor het aanzetten tot de onrust, die resulteerde in de dood van 37 mensen, van wie de meesten aanhangers van Demirtas en zijn partij zijn.

Demirtas zit sinds 2016 nog steeds in de gevangenis, ondanks een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2020 die zijn voortdurende detentie onwettig achtte. Een Turkse rechtbank wees zijn aanvraag voor een nieuw proces woensdag voor een derde keer af.

De vonnissen van donderdag leidden tot een spervuur van boze reacties en deden de ontluikende hoop vervliegen dat president Recep Tayyip Erdogan opnieuw democratische hervormingen zou invoeren na jaren van niet aflatende druk op zijn tegenstanders, het maatschappelijk middenveld en de media. ‘Er is opnieuw een donkere smet op de Turkse rechtsgeschiedenis geworpen’, zegt Tuncer Bakirhan, medevoorzitter van de pro-Koerdische DEM-partij.

Recent verschenen