Turkije voorloper gebruik dodelijke drones

The Intercept

| New York | Umar Farooq | 04 september 2019

Het gebruik van dodelijke drones is geen monopolie meer van de VS. Turkije is verder dan andere landen met de ontwikkeling van eigen drones, het is ook het enige land dat ze geregeld inzet op eigen bodem, bij haar decennialange strijd tegen de separatisten van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

Door een drone op de korrel genomen worden is voor de meeste mensen geen pretje. Maar dat was niet te merken aan de tienduizenden toeschouwers op een vliegshow vorig najaar. Een militaire drone die daar was opgestegen, stuurde zijn beelden door naar een reusachtig beeldscherm op het podium. De opnamen van het publiek waren zo gedetailleerd dat je op het scherm je eigen gezicht in de massa kon herkennen. De toeschouwers zagen hetzelfde als de bestuurder van de drone. De kruisdraden die op de menigte zijn gericht, en cijfers over de hoogte en positie van de drone. ‘Je bent in beeld! Zwaai maar!’ riep de omroeper, waarop het publiek in gejuich uitbarstte.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360