Turkse verkiezingen lijken af te stevenen op een tweede ronde

© Tolga Uluturk / ZUMA Press Wire

Hürriyet

| Ankara | Joep Harmsen | 15 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Russen ‘op de vlucht’ in Bachmoet, aldus Wagner-baas Prigozjin

» Thailand: prodemocratische oppositie wint verkiezingen van leger

Erdogan leidt, maar oppositie bekritiseert voorlopige uitslagen

Recep Tayyip Erdogan en zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu gaan ‘nek aan nek’ in ‘een van de spannendste presidentsverkiezingen in de geschiedenis van Turkije’, aldus het Turkse dagblad Hürriyet. Volgens Al Jazeera gaat, nadat 98 procent van de stemmen zijn geteld, de huidige Turkse president aan de leiding met 49,42 procent van de stemmen. Oppositieleider Kilicdaroglu moet het doen met 44,95 procent.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Omdat geen van de kandidaten de grens van 50 procent overschrijdt is er waarschijnlijk een tweede ronde nodig, die zal plaatsvinden op 28 mei. ‘Als onze natie om een tweede ronde vraagt, zullen we die graag aanvaarden. En we zullen deze tweede ronde absoluut winnen,’ verzekerde Kilicdaroglu, voorman van de CHP.

Bepalende figuren van die partij, waaronder de burgemeester van Ankara Mansur Yavas en die van Istanboel Ekrem Imamoglu, hebben zowel het staatspersagentschap Anadalu Agency als de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) bekritiseerd voor het manipuleren van de verkiezingsresultaten en het vertragen van het tellen van de stemmen, bericht Hürriyet. Volgens AKP-woordvoerder en vicevoorzitter Ömer Celik zoekt de CHP naar excuses voor een nederlaag: ‘Ze zullen zich schamen als ze de realiteit onder ogen komen.’

De derde kandidaat, de ultranationalistische Sinan Ogan, kreeg 5 procent van de stemmen. Wie zijn partij besluit te steunen kan mogelijk bepalend zijn als de Turken opnieuw naar de stembus gaan. ‘Het zijn de nationalisten die in de tweede ronde de president zullen bepalen (…) Er staan ons vijftien zeer moeilijke dagen te wachten,’ aldus Ogan, die eraan toevoegde dat hij en zijn partijgenoten na intern overleg zullen beslissen wie zij zullen steunen, schrijft de Turkse krant.

Lees ook:

Recent verschenen