Twee landen, twee vrouwen, één systeem

Daraj

| Beiroet | Diana Moukalled | 03 april 2019

Zoals Iran de advocate Nasrin Sotoudeh probeert de mond te snoeren met een meedogenloze straf, zo behandelt Saoedi-Arabië Loujain al-Hathloul, de activiste die opkomt voor vrouwenrechten. De landen zijn elkaars aartsvijand, maar handhaven dezelfde repressie.

Het nieuws over het proces tegen de Iraanse Nasrin 
Sotoudeh en over dat tegen de Saoedische Loujain al-Hathloul kwam op hetzelfde moment. Sotoudeh is onlangs veroordeeld tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen, terwijl Al-Hathloul, die in de gevangenis al heel wat martelingen en vernederingen heeft ondergaan op beschuldiging van ‘verraad’ en ‘geheime buitenlandse contacten’, voor een rechtbank moest verschijnen die haar al even streng dreigt te behandelen. Maar aan welke misdaden hebben deze twee vrouwen zich schuldig gemaakt? Beiden voeren hun eigen strijd met hun regime, zij het met hetzelfde doel: de autoriteiten in hun land dwingen enkele fundamentele mensenrechten te erkennen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid