• The Times of Israel
  • Cultuur
  • Ultraorthodoxe joden in Israël niet bang voor pandemie

Ultraorthodoxe joden in Israël niet bang voor pandemie

The Times of Israel | Jacob Magid | 15 april 2020

Terwijl het aantal besmettingen onder gelovige joden onophoudelijk stijgt, neemt een minderheid geen maatregelen tegen het virus. Ultraorthodoxe gemeenschappen zijn er lang van overtuigd geweest dat hun veiligheid gegarandeerd was zolang ze zich maar afsloten van de rest van de wereld en de Thora bleven bestuderen.

Televisiejournalen, kranten en tijdschriften besteden veel aandacht aan het verloop van de covid-19-epidemie in de ultraorthodoxe steden van Israël. Vooral Bnei Brak, een voorstad van Tel Aviv waar een groot aantal ultraorthodoxe joden woont, maakt de tongen los: terwijl een groot deel van de bevolking er de ernst van de situatie inziet, blijft een koppige minderheid niet alleen haar buren in gevaar brengen, maar het hele land.

Op de voorpagina van het dagblad Yediot Aharonot staat in chocoladeletters ‘Stad in lockdown’, met daarbij een foto van een inwoner die zijn mond openspert om zich op corona te laten testen door een medewerker van Magen David Adom, de Israëlische tak van het Rode Kruis.

De orthodox-joodse gemeenschappen lijken de regels stukje bij beetje te accepteren, maar uit een televisiereportage van het Israëlische Kanaal 12 over bezoeken van de politie aan jesjiva’s [Talmoedscholen], mikwes [joodse badhuizen] en synagogen in Bnei Brak, blijkt dat de mannen, die zich verstoppen onder gebedssjaals, de pandemie nauwelijks serieus nemen.

Volgens de publieke omroep Kan waren de Israëlische ministers in meerderheid voor een lockdown van Bnei Brak, maar heeft de Nationale Veiligheidsraad zich daartegen verzet: het argument was dat zo’n omvangrijke operatie niet alleen moeilijk uitvoerbaar was, maar ook de relatie zou kunnen verstoren tussen de politie en een bevolkingsgroep waarvan sommige extremistische leden de agenten al voor ‘nazi’s’ en ‘sjikses’ [niet-Joden] hadden uitgemaakt.

‘Vreselijke ontdekking,’ staat er op een van die affiches, ‘coronaepidemie = zedeloosheid’

In de praktijk, benadrukt het Israëlische Kanaal 13 op zijn beurt, zijn de beperkingen in Bnei Brak al van dien aard dat er in feite een strengere lockdown geldt dan in enige andere stad in Israël. Alleen inwoners mogen de stad nog in, overal zijn controleposten geïnstalleerd en er zijn al meer dan honderd boetes uitgedeeld aan mensen die de regels overtraden.

Zoals journalist Gilad Shalmor op Kanaal 12 opmerkte, is het probleem deels te wijten aan het feit dat veel grote ultraorthodoxe gezinnen in piepkleine appartementjes wonen, zodat het ondoenlijk is om voort-durend in huis opgesloten te zitten.

Om aan dit probleem tegemoet te komen, zei Gilad Shalmor, heeft het ministerie van Volksgezondheid een slaapzaal vrijgemaakt waar enkele tientallen mensen in quarantaine kunnen worden gehouden, maar daar hebben maar tien mensen hun intrek genomen. Volgens andere Israëlische media zijn minstens 67 inwoners van Bnei Brak in isolement geplaatst in hotels in de buurt van Haifa.

De voormalige secretaris-generaal van het Israëlische ministerie van Volks-gezondheid, Gabi Barabash, waarschuwde op Kanaal 12 dat de situatie in andere ultraorthodoxe gemeenschappen even ernstig is, en hij noemde El’ad [ten oosten van Tel Aviv], Ramat Beit Shemesh [ten westen van Jeruzalem] en Betar Illit [een joodse kolonie op de westelijke Jordaanoever].

Zedeloosheid

Ook de grote buitenlandse media besteden veel aandacht aan deze epicentra van de epidemie in Israël. Op de voorpagina van de site van CNN heeft urenlang een artikel gestaan over de affiches die overal in Bnei Brak zijn opgehangen om vrouwen de schuld te geven van de verspreiding van het virus. ‘Vreselijke ontdekking,’ staat er op een van die affiches, ‘corona-epidemie = zedeloosheid’. ‘Meisjes en vrouwen worden opgeroepen zich fatsoenlijk te kleden en de godsdienst te respecteren,’ aldus de CNN-site.

In The New York Times vertelt David Halbfinger dat hij tijdens een wandeling door Bnei Brak tientallen stille gebedsbijeenkomsten heeft gezien waaraan soms wel vijftig mannen deelnamen. ‘In een synagoge, waar de gelovigen een journalist die foto’s wilde maken hadden weggejaagd, vond de ochtenddienst nog altijd binnen plaats.’

In de ultraorthodox-joodse stad Bnei Brak in Israël loopt een jongen langs aanplakbiljetten die bewoners manen om thuis te blijven tijdens Pesach, dat van 8 tot 16 april gevierd werd. – © Gili Yaari / NurPhoto/ Getty Images 
In de ultraorthodox-joodse stad Bnei Brak in Israël loopt een jongen langs aanplakbiljetten die bewoners manen om thuis te blijven tijdens Pesach, dat van 8 tot 16 april gevierd werd. – © Gili Yaari / NurPhoto/ Getty Images 

In een boeiend artikel in het Israëlische dagblad Ha’Aretz stelt Anshel Pfeffer dat de pandemie weleens zou kunnen leiden tot een bewustwording binnen talrijke ultraorthodoxe gemeenschappen waarvan de leden er tweehonderd jaar lang van overtuigd zijn geweest dat hun veiligheid gegarandeerd was zolang ze zich maar afsloten van de rest van de wereld en de Thora bleven bestuderen. Pfeffer herinnert aan de laatste lockdown die Israël heeft meegemaakt, tijdens de Golfoorlog in 1991. Vooraanstaande ultraorthodoxe rabbijnen hadden hun volgelingen toen opgeroepen niet hun baard af te scheren zoals door de overheid was aanbevolen om de gasmaskers beter te laten werken. Terwijl alle andere scholen gesloten waren, gingen de lessen in de jesjiva’s van Bnei Barak gewoon door.

Gelukkig voor hen vielen de raketten toen op de naburige stad Ramat Gan en bevatten ze geen gevreesde chemische wapens, ‘waarmee de ultraorthodoxe gemeenschap eens te meer werd gesterkt in haar overtuiging dat ze wel voor zichzelf kon zorgen, zodat die zich nog dertig jaar langer heeft kunnen handhaven,’ aldus Pfeffer. ‘Desondanks is er geen coronaepidemie nodig,’ vervolgt hij, ‘om te begrijpen dat het niet langer houdbaar is dat een miljoen mensen als een afzonderlijke entiteit binnen de Israëlische maatschappij blijven leven en door hun rabbijnen en politieke vertegenwoordigers buiten het reguliere onderwijs en de arbeidsmarkt worden gehouden.

Bnei Brak onder een militaire blokkade

Anders dan in de Palestijnse gebieden is het een novum in de Hebreeuwse staat: een Israëlische stad is door de regering-Netanyahu onder een militaire blokkade geplaatst, meldt het dagblad Ha’Aretz.

‘Hoewel  de ultraorthodoxe stad Bnei Brak, waar 38 procent van de inwoners positief op covid-19 is getest, de grootste besmettingshaard van het land is, heerst er een anarchistische situatie waaraan de lokale en nationale autoriteiten geen eind kunnen maken, omdat de lockdown er maar mondjesmaat wordt gerespecteerd. De regering heeft deze extreme maatregel voorlopig alleen voor deze voorstad van Tel-Aviv genomen.’ Het leger patrouilleert er inmiddels in de straten en de enigen die nog buiten mogen komen zijn medisch personeel, soldaten en de politie.

Auteur: Jacob Magid

The Times of Israel
Israël | website

Op deze nieuwssite, gelanceerd in 2012, is van alles te lezen over Israël, de regio en de Joodse wereld. De site is beschikbaar in verschillende talen.

Dit artikel van Jacob Magid verscheen eerder in The Times of Israel.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.