Venezuela: land van paradoxen

© Gregorio Marrero/LatinContent/Getty Images

El País

| Madrid | Isaac Nahon-Serfaty | 03 mei 2016

De situatie in Venezuela is onhoudbaar geworden: huizenhoge inflatie, droogte en een gebrek aan basisproducten zoals melk en medicijnen. Volgens de Venezolaanse hoogleraar Nahon-Serfaty hebben Hugo Chávez en zijn opvolger Maduro er een grote tv-show van gemaakt en zijn ze vergeten te regeren.

Keuze uit het archief

Afgelopen week stemde Venezuela over de inlijving van het olierijke gebied Essequibo, dat maar liefst twee derde van buurland Guyana beslaat. Hoewel slechts 50 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen, stemde zeker 95 procent vóór inlijving. Het referendum betekent een nieuw hoofdstuk in het al langer lopende conflict tussen de twee landen, dat vooral wordt aangewakkerd door Venezuela.
Heeft Venezuela wel meer olie nodig? In dit artikel legt de Venezolaanse hoogleraar Nahon-Serfaty uit dat dé bron van alle problemen in Venezuela niet een gebrek aan natuurlijke hulpbronnen is, maar het wanbeleid dat Hugo Chávez de afgelopen jaren in het land gevoerd heeft. ‘De olie is zowel een hefboom voor de economische ontwikkeling geweest als een bron van corruptie’, stelt hij in dit artikel van El País uit 2016.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid