Venezuela: land van paradoxen

© Gregorio Marrero/LatinContent/Getty Images

| Isaac Nahon-Serfaty | 03 mei 2016

De situatie in Venezuela is onhoudbaar geworden: huizenhoge inflatie, droogte en een gebrek aan basisproducten zoals melk en medicijnen. Volgens de Venezolaanse hoogleraar Nahon-Serfaty hebben Hugo Chavez en zijn opvolger Maduro er een grote tv-show van gemaakt en zijn ze vergeten te regeren.

De vraag die mensen me vaak stellen als ze horen dat ik Venezolaan ben luidt: ‘Hoe is het mogelijk dat een land dat zo rijk is aan olie, dat zo’n gunstige geografische ligging heeft, dat zo betrekkelijk dunbevolkt is, dat zo veel jonge mensen telt, dat zo’n heldhaftige geschiedenis heeft en dat ooit een redelijk functionerende democratie was – hoe komt het dat het nu zo’n ramp is? Daar is geen simpel antwoord op. Venezuela is een land van paradoxen. Het is waar dat het land heeft kunnen profiteren van enorme olie-inkomsten, vooral in de laatste jaren voordat de oliemarkt instortte. Het is zeker zo dat de natuurlijke omstandigheden van het land begerenswaardig zijn, met een Amazoneregenwoud, schitterende Caribische stranden, een indrukwekkend Andesgebergte en uitgestrekte vlakten tot zover het oog reikt. En het lijdt geen twijfel dat de bevolking jong is en de middenklasse tot de best opgeleide van heel Latijns-Amerika hoort.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360