Venezuela wijst volledige VN-mensenrechtenmissie de deur

© Federico Parra / AFP

El País

| Madrid | Boris van der Spek | 16 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Constitutioneel Hof in Senegal zet streep door uitstel verkiezingen

» Homohuwelijk gelegaliseerd in Griekenland na lang politiek gevecht

Al het VN-personeel moet binnen drie dagen het land verlaten

Venezuela heeft al het personeel van de mensenrechtenmissie van de Verenigde Naties 72 uur gegeven om het land te verlaten. Dat meldt El País. De VN-missie zou volgens de Venezolaanse regering  ‘een discours tegen Venezuela in stand houden’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Daarnaast zou het VN-kantoor zich te nadrukkelijk hebben bemoeid met de gang van zaken rond de aanhouding en verdwijning van mensenrechtenactivist Rocío San Miguel. Zij werd vorige week opgepakt in Venezuela met haar dochter, toen ze op het punt stond het land te verlaten. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft opgeroepen haar vrij te laten, wat bij Venezuela in het verkeerde keelgat is geschoten.

Ook speelt mee dat de VN al langere tijd zeer kritisch is op de mensenrechtensituatie in Venezuela. Mede door de felle kritiek vanuit de VN zijn de sancties die westerse landen aan de regering van Maduro hebben opgelegd nog altijd niet opgeheven. Venezuela zelf lijkt daar echter ook geen interesse in te hebben, gezien de vele arrestaties van critici van Maduro de afgelopen weken.

Recent verschenen