Verandering machtscentra op-en-top poetiniaans

Met zijn amendementen op de grondwet heeft de grote baas van het Kremlin vier jaar voor het einde van zijn zittingstermijn een aanwijzing gegeven voor de manier waarop de machtsoverdracht moet verlopen.

Tijdens de toespraak die Vladimir Poetin op 15 januari hield voor de Federatieraad, de senaat van de Russische Federatie, zijn de herhaaldelijke waarschuwingen dat de tijd voor Rusland dringt niet louter retorisch gebleken. De ‘paar’ wijzigingen, zoals de president ze bescheiden en niet zonder ironie noemde, die in de huidige grondwet moeten worden aangebracht, zijn in werkelijkheid een aanwijzing voor de manier waarop de machtsoverdracht aan het eind van zijn zittingstermijn over vier jaar moet verlopen. Ze zullen de machtsverhoudingen tussen de diverse politieke blokken ingrijpend veranderen, evenals het machtsevenwicht in het algemeen, en de Staatsraad een doorslaggevende rol laten spelen in het bestuur van het land. Na 2024 zal Poetin deze versterkte Staatsraad dan kunnen gaan leiden, een van de manieren om zijn macht te behouden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid