Verbod om te haten is verbod om te denken

Spiked

| Londen | Brendan O’Neill | 24 juni 2016

Het lijkt nobel, dat verbieden van discriminerend of haatzaaiend taalgebruik op internet. Maar wacht: is dat niet in strijd met de vrijheid van meningsuiting en dus een nieuw gevaar?

‘Het internet is een plek voor vrije meningsuiting, niet voor uitingen van haat.’ Deze opvallend orwelliaanse opmerking maakte onlangs de Tsjechische Eurocommissaris Vera Jourová toen ze een nieuwe Europese code aankondigde om uitingen van haat op internet aan te pakken. Nadat bestuurders, politici, hackers en feministen, die allen benadrukken dat kwaadaardig ‘trollen’ online het internet verandert in een poel van walgelijke ideeën en verdorven commentaren, er drie tot vier jaar voor hadden gestreden, heeft de Europese Unie nu besloten tot actie over te gaan. De EU heeft webgiganten als YouTube, Facebook, Twitter en Microsoft zo ver gekregen een belofte te ondertekenen om uitingen van haat, in het bijzonder racistische en xenofobe opmerkingen, op te sporen en te wissen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid