‘Verdwenen’ oppositiepoliticus Navalny gevonden in Siberische strafkolonie

© Paul Zinken / dpa via AP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 26 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker 110 doden gemeld in Nigeria, vermoedelijk door milities

» Tientallen arrestaties in Servië na protesten

Van Navalny was al twee weken niets meer gehoord

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gevonden in een gevangenis in Siberië. Dat zegt zijn woordvoerder, nadat meer dan twee weken niets van Navalny was gehoord, zo meldt The Guardian. Hij zit in strafkolonie IK-3 in Charp, in de regio Jamalië, ongeveer 1900 kilometer ten noordoosten van Moskou.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De verblijfplaats van Navalny was sinds 6 december niet meer bekend, wat tot bezorgdheid leidde bij mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Er werd al gespeculeerd dat hij naar een andere gevangenis werd gebracht, iets wat in Rusland weken kan duren omdat gevangenen per spoor worden verplaatst tussen verafgelegen faciliteiten.

Zijn nieuwe thuis, bekend als de ‘Poolwolf’-kolonie, wordt beschouwd als een van de zwaarste gevangenissen in Rusland. De gevangenen die er zitten, zijn veroordeeld voor zware misdaden. De winters zijn er streng, met temperaturen die de komende week zullen dalen tot ongeveer min 28 graden Celsius. Zijn medewerkers noemen het ‘de hoogst mogelijke niveau van isolatie van de wereld’.

Lees ook:

Recent verschenen